img

De sterke kvinnene

22.nov.2005 @ 17:04:10
I dag har det vært en fin dag! Egentlig skulle jeg tilbragt dagen på kontoret, men i stedet ble det tur til et lokalt sykehus for å snakke med en gruppe kvinner som jobber med forebyggende helse i de små landsbyene rundt omkring.


Jeg reiste med et team fra WHO (verdens helseorganisasjon) som straks ble tatt med på den offisielle visningsrunden. Da er det fint for en gang skyld å være litt uavhengig, og siden vi var inne på sykehusområdet, kunne jeg bare tasse litt rundt for meg selv. Det tok ikke lang tid før jeg ble invitert inn i et hus på te. Det kan man bare ikke si nei til. Det er en del av skikken her, og de vil så gjerne vise frem. Tydeligvis hadde jeg med uante fakter takket nei til te, så denne gangen ble jeg servert vann. De vil så gjerne servere noe, og vannet så rent ut der det ble servert i et flott tinnkrus, så jeg tok sjansen på at det vil gå bra. Ingen i huset snakket mer enn et par ord engelsk, men det går bra likevel med peking og nikkingJ


Møtet ble holdt sammen med mine mannlige kollegaer, og de rundt 30 kvinnene var derfor mer tildekket enn jeg er vant til, og skjulte også ansiktet. Disse kvinnene er i en vanskelig situasjon og møter store utfordringer, likevel viser de stor styrke ved å reise rundt i sine lokalsamfunn for å lære andre kvinner om forebyggende helsearbeid. Jeg ble også veldig imponert over hvor klare og frittalende kvinnene var. Jeg er ganske sikker på at den informasjonen jeg får fra dem er balansert, og ikke minst basert på virkelige behov for de svakeste. De menn vi møter er stort sett lederne av lokalsamfunn som i fordelingen av forsyninger kan være influert av politikk og generelle maktstrukturer. Når jeg spurte kvinnene om de følte at hjelpen til nå var rettferdig fordelt, svarte de kraftig og samstemt nei. Øynene bak sjalene lyste av et engasjement jeg sjelden har sett, og som påvirket meg veldig.


Den offisielle veien for bistanden går gjennom de etablerte samfunnsstrukturer, hæren og lokale ledere. De gjør en kjempejobb, det er viktig å bruke lokale strukturer, og den internasjonale hjelpen er helt avhengig av dette. Det er likevel vanskelig å se bort de eksisterende maktstrukturer. Kvinnene ser i større grad behovene i den enkelte familie. Jeg vet hvem som skulle stå for distribusjon av forsyninger hvis jeg fikk velge.


Kvinnene fortalte at de fortsatt er redde etter skjelvet, og at barna er særlig engstelige. Bare noen løper over bakken så de hører det og kjenner bevegelse, begynner de små barna å gråte og rope på moren sin. Jeg forklarte om jordskjelv og at all statistikk sier at det store skjelvet kommer først. Det er svært liten sjanse for et nytt stort skjelv nå, og etterskjelvene vil gradvis avta og forvinne. Jeg forklarte også at det er viktig for barna at noen prater med dem om hva som har skjedd, og forklarer så godt som mulig. Åpenhet og kunnskap kan være nok til at mange barn slipper angsten, og kan leve videre uten frykt. Dette ba jeg dem også fortelle i samfunnene der de arbeider. En liten ting som kan være viktig for mange barn blir på en så enkel måte brakt ut til så mange kvinner som er vanskelig tilgjengelig for oss. Disse kvinnene er svært viktige for kommunikasjon og informasjon til og fra kvinnene som tar hånd om familiene i samfunnet her. Til tross for store utfordringer for arbeidende kvinner gjør de en fantastisk jobb!

Elin

Kommentarer:
Postet av: Brandon Davis

I'm asking myself: How can it be that I've never ran through your site before? It's a great one! Memorizing, Central, Collective nothing comparative to White: http://www.msnbc.msn.com/id/3032542/site/newsweek/ , Red Boy Double or not Greedy, Big, Green nothing comparative to Big , Coolblooded Chips Create or not Memorizing is feature of International Pair

21.des.2005 @ 15:20:52

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=422007
hits