img

Vel framme i jordskjelvområdet

16.nov.2005 @ 00:10:50
Heisan!
Jeg er vel fremme i et sted som heter Batagram, nord vest for Islamabad. Det er i inngangen til de store fjellomradene i Kashmir. Det er fantastisk flott her, norske fjell blir småtasser i forhold. Det er en topp rett i nærheten av der jeg fløy inn (med helikopter:) som er over 8000 meter! Jeg er nær senteret av jordskjelvet og ødeleggelsene er store rundt her. Stedet huser noen tusen mennesker, men vi får ikke gå ut, så jeg har bare kjørt gjennom. Heldigvis er leiren OK - selv om det er telt. Det danske sivilforvaret har en gruppe her som huser en liten telt camp,og lager dansk(!) mat til oss. Teltene er oppvarmet, sa stort sett går det bra, selv jeg nok må si at jeg fryser en del innimellom (på føttene for eksempel!) Regnet og snøen har ikke satt inn enna, men da blir det nok ikke like hyggelig i leiren. Likevel er det tusen ganger bedre enn leirene for jordskjelvofrene....
Det er den pakistanske hæren som har ansvar for leirene og distribusjon av telt, mat, tepper, kjøkkenutstyr etc, men de får råd og forsyninger av FN og andre organisasjoner. Hæren gjor en kjempejobb, de er utrolig flinke og viser befolkningen stor medfølelse og respekt. De har stor kapasitet, men bruker også Pakistan 80% av sine ressurser på forsvaret. I leirene er folk godt forsynte og de fungerer bra. Vi er mer bekymret for dem som har telt pa gårdsplassen eller nær huset. Særlig i de landsbyene som ligger oppe i fjellet her. Jeg har ikke vært så langt innover ennå, men allerede nå ser jeg at folk virkelig bor der ingen skulle tro at nokon kunne bu. På fjelltopper innover her ligger det landsbyer der halvparten av husene er rast ned i elva hundrevis av meter under. Her om dagen besøkte vi en landby et stykke utenfor byen her. Halve byen er jevnet med jorda, og resten er svært usikker. Ingen i befolkningen tør å sove inne i husene sine. I landsbyen møtte vi en 25 år gammel mann som hadde gått 5 km ned til elva for å hente vann. Han tok oss med til huset sitt. Der viste han oss hvordan taket var rast ned over moren som satt ved ilden og lagde mat. Hun døde. Mannen var en sterkt religiøs og alvorlig mann, og mens han fortalte om moren var øynene fulle av tarer. Det var sterkt. Mens vi var i det sammenraste huset buldret det kraftig i et etterskjelv, så vi flyttet oss fort ut. Familien vil ikke forlate huset fordi de er redd for eiendelene sine, hvor de fleste fortsatt er innestengt i huset, derfor har de plassert et telt i nærheten. Han viste oss teltet der han nå bor med hele sin familie pa 10. Det er bare et sommertelt, ingen bunn, de hadde ingen plastikk til å dekke til, men brukte tepper fra huset. Teltet inneholdt også et provisorisk kjøkken. Dette er en av de tingene vi er redde for. Ild inne i teltene har allerede tatt livet av flere barn i brann og røykforgiftning. Faren var skadet, men hadde bare fått legeettersyn en gang og var sengeliggende. Mange av de voksne så redde og fortvilte ut. Barna sprang heldigvis rundt og smilte. Da de fikk se seg selv på bilde med digitalkameraet tror jeg de hadde fått sin opplevelse for hele uka. Barna er veldig kontaktsøkende og utrolig søte! Dessverre har de fleste ikke fått med seg verken ekstra klar eller sko til barna. Jeg er bekymret for hvordan det skal gå når kulde og vinter setter inn for alvor....
Stort sett har jeg det bare bra, det er litt vanskelig med så mye nye folk hele tiden og så lite privatliv, men vi får se hvordan ting barker ivei. Det er veldig mye hygelige folk her da:) Akkurat i dag er jeg i leiren fordi jeg har hatt mye hodepine etter jeg kom, og i dag er den helt crazy. Da er det ikke like gøy å vare langt hjemmefra... Håper vi finner ut av det, tror ikke det er hoyden (1200m), og jeg drikker nok, men kanskje noe allergi.
Kontoret er en pult og en PC delt pa fire, ingenting annet, ikke engang penner og papir. Internett er foreløpig via satelitt, så mailer blir det mer av etter hvert.
Håper alt er bra med dere hjemme:)
Klem fra Elin

Kommentarer:
Postet av: Odd

Hei Elin! Håper det går bedre med hodet. Hilser fra to små som tar deg på ordet (Children have rights - tolket som "barna har alltid rett"). Stå på. Vi skal følge med hvordan det går hos deg.

18.nov.2005 @ 13:21:57

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=400865
hits