img

Bryllup i Battagram Maidan camp

06.jan.2006 @ 18:15:41
Livet i en leir blir etter hvert som livet ellers, man får skole og moské, utendørs barberer, marked og bakeri. En av de første tingene man gjorde for å starte opp det normale livet var å gi folk ressurser til å arrangere bryllup. Litt glede og normale tradisjoner i hverdagen.

Dagen etter den skjebnesvangre brannen i Battagram camp 19. november var det tid for bryllup. Som en av få kvinner ble jeg den heldig utvalgte til å representere FN ved den store begivenheten. Major Faroq lovet at det kom til å bli satt svært pris på, og at alle i kvinneteltet kom til å synge og danse. Så jeg gikk dit med friskt mot, til tross for at jeg ikke liker å representere tenkte jeg at det ville bli en fin opplevelse å få være sammen med kvinnene. Et tradisjonelt bryllup fra fjellområdene i Pakistan. Dessverre var ikke Tahira her så jeg hadde ingen til å oversette, men jeg tenkte at det fikk vel gå greit.

Det første jeg ser et flott pyntet telt, dog svært lite privat, der alle i leiren vet at det unge paret skal tilbringe sin første tid sammen. Det neste er brudgommen, en forvirret og nervøs ung mann i all viraken, med stor fargerik pynt rundt halsen. På vei mot kvinneteltet, der bruden og kvinnene i hennes familie venter, hører jeg tydelige gråtelyder. Innen jeg har kommet frem innser jeg at det er et helt gråtekor der inne. Når jeg kommer inn stilner koret, bortsett fra bruden. Hun er godt pakket inn, så jeg kan ikke se henne. De har fortalt meg at hun er 19 år, men det ville de jo ha sagt til meg uansett. Det eneste som er tydelig for meg er at hun er skrekkslagen for å forlate familien sin. Hun hulker hele tiden mens jeg er der inne… Etter et kvarter uten å kunne si noe må jeg bare gi opp å få kontakt.

Seremonien for mennene fortsetter utenfor med sang og noe jeg tror er bønn. Til slutt hentes jenta ut og godt bortgjemt inne i en slags pyntet bærestol, bæres hun opp til det pyntede teltet. Der inne er det en slags seremoni for henne, hvor hun overleveres fra mennene i sin familie til mennene i sin nye familie. Jeg er den eneste som ser denne seremonien, og en stund får vi to være alene. Når jeg har sittet og ventet litt tar hun meg i hånden, og tar imot pengegaven vi har samlet inn. Jeg synes synd på jenta, men en trøst er jo at brudgommen så snill ut og var nesten like redd som henne. Håper de passer godt på hverandre!

Kommentarer:
Postet av: Marius

Nå er det kommet en ny og billig nettbutikk for alle! Klikk inn på www.magnett.no og kjøp det du vil, når du vil.

08.jan.2006 @ 01:13:50
URL: http://magnett.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=570077
hits