img

Tilbake til jordskjelvet

06.jan.2006 @ 18:13:38
29.12.2005

Jeg har kanskje lurt dere til å tro at jeg er i Kashmir, for det var jo det jeg først ble fortalt at jeg skulle. I stedet for nordøst i Kashmir er jeg i nordvest, i provinsen NWFP (North West Frontier Province). Battagram er i inngangen til de store fjellområdene, i nord ligger Himalaya og Kina, i vest Afghanistan.

Naturen er preget av massive fjell, og daler på daler som skaper fantastiske bølger i landskapet. Det ligner mye på fjellene i Afghanistan, som mange sikkert har sett reportasjer fra, men her er det grønnere og man ser Himalayas hvite topper. I dalen renner elva Indus med sitt grønne vann fra breene og med sine hvite sandbanker av sedimenter - det er fantastisk vakkert!

I NWFP bor pashto-folk, og området er preget av samme kultur som i Afghanistan med stammer, landlords og streng muslimsk tradisjon. Slik jeg har forstått det har pashto-folket tre grunnleggende verdier; gjestfrihet, hevn og beskyttelse. Som internasjonale hjelpearbeidere opplever vi gjestfriheten i stort monn.

Fjellområdene her er svært lite utviklet og kan enklest sammenliknes med Europa for hundrevis av år siden. Jordbruket er svært primitivt, og folk bor på de utroligste steder, kun med tilgang på det de selv kan skaffe. Husene er stort sett av leire, noe gjorde at nærmere 90% fikk hjemmene sine ødelagt av jordskjelvet. Flesteparten av befolkningen har ikke tilgang på verken rennende vann, latriner, elektrisitet eller grunnleggende tjenester som helse og utdanning. 90% av befolkningen har aldri gått på skole. Mange har ikke en gang vært nede i de tettere befolkede områdene. Det er lite hygiene og store helseutfordringer.

Den strenge muslimske tradisjonen her gjør at kvinnene lever svært beskyttet og lukket fra samfunnet. Jentene giftes bort allerede fra de er 10-12 år, gjennomsnittsfamilien er på 5-6 barn, men de føder helt sikkert flere. Man ser sjelden kvinner ute i samfunnet. Når de er ute er de godt tildekket, ofte med burka, og likevel sitter de blant steinene i veikanten - med ryggen til. Det gjør mer og mer vondt å se på for hver dag jeg er her…

Det er tøffe arbeidsvilkår for en frigjort menneskerettighets jurist fra Norge. Det er viktig å huske at vi er her på korttids nødhjelpsoppdrag; vi er ikke her for å forandre dette samfunnet. Langsiktig utviklingsarbeid er noe annet. Kanskje ønsker pakistanske myndigheter dette. Det er godt å vite at Save the Children ønsker å satse på å nå barna med utdanning også når de forlater leirene og drar tilbake til fjellene. Ved å oppfylle barns rett til utdanning gir vi dem også grunnlag for selv å velge sin egen utvikling.

Elin


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=570068
hits