img

Søsken døde i brann

01.des.2005 @ 15:06:54
I natt skjedde det vi aller mest har fryktet i den store leiren her i Batagram hvor jeg bruker mesteparten av tiden min. Det tok fyr i et av teltene og det brant ned til grunnen. En liten baby ble igjen da familien flyktet ut av teltet og den seks år gamle broren løp inn igjen for å redde babyen ut. De døde begge på sykehuset i natt.

Det var en fryktelig trist nyhet. Vi har snakket om brannsikkerhet i leiren på koordineringsmøtene hele uka, og vi er i gang med å etablere brannposter og drive opplæring. Alle i leiren skal ha fått beskjed om at det er farlig å tenne ild inne i teltet. Barn har dødd også andre steder på grunn av dette. I natt skal gutten ha tent stearinlys i teltet for å gå ut til latrinen. Familien våknet ikke før teltet var fullt av flammer og røyk.

Sammen med lederen for leiren, Major Farooq fra den pakistanske hæren, gikk vi ned for å se på stedet der teltet har stått. Der ryddet de allerede i tingene, og prøvde å redde det lille som var igjen. Familien satt i et telt ved siden av, og når jeg kom, hentet de moren. Vi satt bare helt stille i fem minutter mens jeg strøk henne på hånden og over skulderen. Major Farooq snakket med henne, og før jeg gikk prøvde jeg å si hvor lei meg jeg var, men hva skal man si… Da vi gikk derfra trillet tårene nedover kinnene mine, det skal man sikkert ikke vise, men det bryr jeg meg ikke om. Mennene i hæren her er mer tykkhudet enn meg, men jeg kjenner dem etter hvert, og de er veldig menneskelige. Selv om de ble veldig stille og tilbakeholdne når de så at jeg gråt, så håndterer de det nok. Etter en fire-fem tårer er det bare å hente seg inn igjen. Situasjoner som dette vil alltid være en del av den jobben vi gjør. Det er vanskelig innimellom, men vi bare må lære å takle det. Verden er ikke rettferdig, hvis den var det ville vi ikke vært her.

I morgen har Major Farooq og jeg en avtale. Vi skal ha på plass brannsikkerheten i leiren. Kanskje ville ikke dette reddet disse barna, men neste gang kan situasjonen være en annen. Det er en grunn til at UNHCR, basert på erfaring fra hundrevis av flyktningleire, har en standard som sier minst en meter mellom teltpluggene. Vi har snakket om det mange ganger, men til nå har ikke hæren fulgt vårt råd. Det har vært viktigere å få mange telt inn på et begrenset område. Neste gang det brenner kan en hel rekke med telt brenne ned til grunnen. I morgen skal vi i alle fall ha på plass brannposter og varslingssystem. Alle i leiren skal vite at det er farlig å tenne ild inne, så får vi håpe at vi kan få opp elektrisk belysning i leiren snart. Kanskje vil de revurdere om ikke de skal flytte teltene litt lenger fra hverandre også….


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=451637
hits